Top 3 pomysły na pyszne torty, które uda Ci się przygotować samodzielnie
Dziś przygotowaliśmy dla Was naprawdę fajne przepisy na smaczne torty, które bez problemu przygotujecie samodzielnie. Jednocześnie są one obłędne w smaku i co ważne nie są to typowe wypieki, które wymagają dużego nakłady pracy. Gwarantujemy, że nawet jeżeli nie macie doświadczenia, to z tymi ciastami sobie poradzicie. Czas więc poznać nasze 3 pomysły na pyszne torty.
Tytułem wstępu, bo życie trzeba sobie ułatwiać
W myśl zasady, że życie trzeba sobie ułatwiać, a nie utrudniać mamy dla Was małą przypominajkę. Przede wszystkim pamiętajcie, aby zawsze używać produktów najwyższej jakości. Tutaj nie ma miejsca na żadne zamienniki. Jaja koniecznie powinny pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Jeżeli w przepisie jest napisane, że należy dodać czekolady, to wybierzcie taką, która jest naprawdę smaczna, bo dzięki temu Wasz wypiek będzie jeszcze lepszy w smaku, przydatne są też akcesoria. Tutaj mamy na myśli choćby papier do pieczenia oraz tylko do nakładania kremu. Warto również zakupić posypki cukrowe, z których wykonacie świetne dekoracje.
Tort czekoladowy, czyli nasz pomysł nr 1
Nasz pomysł nr 1 to tort czekoladowy. Na początek potrzebujemy 3 tabliczki czekolady – jedną mleczną, a dwie deserowe. Roztapiamy je w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej z dodatkiem 200 gram prawdziwego masła. Składniki mieszamy. Następnie przekładamy je do dużej miski. Dodajemy 4 jajka. Teraz masę będziemy ubijać mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy jeszcze pół szklanki cukru oraz 2 szklanki mąki. Wszystkie składniki ponownie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy jeszcze 2 łyżeczki proszku do pieczenie i masę mieszamy już drewnianą łyżką. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Gdy ciasto jest gotowe czekamy aż wystygnie, by przełożyć je kremem. Przygotujemy go na bazie czekolady i śmietany. Ubijamy 200 ml śmietany, następnie dodajemy do niej 2 tabliczki ciemnej czekolady. Masę mieszamy. Częścią kremu przekładamy przekrojone ciasto, zaś pozostałą część użyjemy do dekoracji górnej części tortu oraz boków. Na koniec jeszcze posypujemy kawałkami czekolady bądź ulubionych pralinek i gotowe.
Tort buraczkowo- owocowy, czyli nasz pomysł nr 2
Jeżeli niekoniecznie jesteście zwolennikami wypieków mocno czekoladowych, to zapewne zasmakuje Wam tort buraczkowo-owocowy. Jest on naprawdę ciekawy w smaku, a przy tym przygotujemy go na bazie buraków. Można powiedzieć, że jest to wypiek fit. Na początek gotujemy 2 średnie buraki, gdy są już miękkie blendujemy je na gładką masę. Przekładamy ją następnie do miski i dodajemy 4 banany pokrojone w cienkie plastry. Teraz czas dodać pół szklanki soku marchewkowego. Całość mieszamy aż masa będzie gładka, choć może być dosyć płynna. W następnym etapie dodajemy przesianą mąkę kokosową – potrzebujemy dwie szklanki. Masę ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę sody oczyszczonej. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest już gotowe przygotowujemy masę owocową. Kroimy w kostkę jedno jabłko, jedną gruszkę oraz jedną brzoskwinię. Ubijamy 200 ml śmietany kremówki i dodajemy do niej owoce. Wypiek dekorujemy grubą warstwą takiego kremu. Całość należy jeszcze umieścić na dwie godziny w lodówce, a potem można już cieszyć się smakiem tego zdrowego wypieku.
Tort typu sneakers, czyli nasza propozycja nr 3
Teraz możemy już przejść do naszej trzeciej propozycji, tym razem na tort typu sneakers. Na początek przygotujemy kruchą masę. W misce umieszczamy 150 gram miękkiego masła, dodajemy szklankę cukru, trzy żółtka i jedno całe jajko. Wszystkie te składniki mieszamy. Gdy lekko się połączą, dodajemy jeszcze 4 łyżki słodkiej śmietany oraz dwie i pół szklanki przesianej mąki. Ciasto wyrabiamy, a gdy jest już gładkie przekładamy na tortownicę i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy maślany placek jest gotowy dodajemy na niego gotową masę kajmakową. Teraz czas na przygotowanie masy czekoladowej. W rondelku umieszczamy 200 ml śmietany kremówki i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, dodajemy 3 tabliczki gorzkiej czekolady. Całość energicznie mieszamy. Gdy masa się połączy i zgęstnieje wylewamy ją na górę naszego tortu. Na koniec dekorujemy. Tutaj przyda się posypka do tortu w formie perełek.