Top 3 pomysły na pyszne torty, które uda Ci się przygotować samodzielnie

Top 3 pomysły na pyszne torty, które uda Ci się przygotować samodzielnie

Dziś przygotowaliśmy dla Was naprawdę fajne przepisy na smaczne torty, które bez problemu przygotujecie samodzielnie. Jednocześnie są one obłędne w smaku i co ważne nie są to typowe wypieki, które wymagają dużego nakłady pracy. Gwarantujemy, że nawet jeżeli nie macie doświadczenia, to z tymi ciastami sobie poradzicie. Czas więc poznać nasze 3 pomysły na pyszne torty.

Tytułem wstępu, bo życie trzeba sobie ułatwiać

W myśl zasady, że życie trzeba sobie ułatwiać, a nie utrudniać mamy dla Was małą przypominajkę. Przede wszystkim pamiętajcie, aby zawsze używać produktów najwyższej jakości. Tutaj nie ma miejsca na żadne zamienniki. Jaja koniecznie powinny pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Jeżeli w przepisie jest napisane, że należy dodać czekolady, to wybierzcie taką, która jest naprawdę smaczna, bo dzięki temu Wasz wypiek będzie jeszcze lepszy w smaku, przydatne są też akcesoria. Tutaj mamy na myśli choćby papier do pieczenia oraz tylko do nakładania kremu. Warto również zakupić posypki cukrowe, z których wykonacie świetne dekoracje.

Tort czekoladowy, czyli nasz pomysł nr 1

Nasz pomysł nr 1 to tort czekoladowy. Na początek potrzebujemy 3 tabliczki czekolady – jedną mleczną, a dwie deserowe. Roztapiamy je w kąpieli wodnej bądź w kuchence mikrofalowej z dodatkiem 200 gram prawdziwego masła. Składniki mieszamy. Następnie przekładamy je do dużej miski. Dodajemy 4 jajka. Teraz masę będziemy ubijać mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy jeszcze pół szklanki cukru oraz 2 szklanki mąki. Wszystkie składniki ponownie mieszamy, aż masa będzie jednolita. Na koniec dodajemy jeszcze 2 łyżeczki proszku do pieczenie i masę mieszamy już drewnianą łyżką. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Gdy ciasto jest gotowe czekamy aż wystygnie, by przełożyć je kremem. Przygotujemy go na bazie czekolady i śmietany. Ubijamy 200 ml śmietany, następnie dodajemy do niej 2 tabliczki ciemnej czekolady. Masę mieszamy. Częścią kremu przekładamy przekrojone ciasto, zaś pozostałą część użyjemy do dekoracji górnej części tortu oraz boków. Na koniec jeszcze posypujemy kawałkami czekolady bądź ulubionych pralinek i gotowe.

tort z owocami

Tort buraczkowo- owocowy, czyli nasz pomysł nr 2

Jeżeli niekoniecznie jesteście zwolennikami wypieków mocno czekoladowych, to zapewne zasmakuje Wam tort buraczkowo-owocowy. Jest on naprawdę ciekawy w smaku, a przy tym przygotujemy go na bazie buraków. Można powiedzieć, że jest to wypiek fit. Na początek gotujemy 2 średnie buraki, gdy są już miękkie blendujemy je na gładką masę. Przekładamy ją następnie do miski i dodajemy 4 banany pokrojone w cienkie plastry. Teraz czas dodać pół szklanki soku marchewkowego. Całość mieszamy aż masa będzie gładka, choć może być dosyć płynna. W następnym etapie dodajemy przesianą mąkę kokosową – potrzebujemy dwie szklanki. Masę ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę sody oczyszczonej. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest już gotowe przygotowujemy masę owocową. Kroimy w kostkę jedno jabłko, jedną gruszkę oraz jedną brzoskwinię. Ubijamy 200 ml śmietany kremówki i dodajemy do niej owoce. Wypiek dekorujemy grubą warstwą takiego kremu. Całość należy jeszcze umieścić na dwie godziny w lodówce, a potem można już cieszyć się smakiem tego zdrowego wypieku.

Tort typu sneakers, czyli nasza propozycja nr 3

Teraz możemy już przejść do naszej trzeciej propozycji, tym razem na tort typu sneakers. Na początek przygotujemy kruchą masę. W misce umieszczamy 150 gram miękkiego masła, dodajemy szklankę cukru, trzy żółtka i jedno całe jajko. Wszystkie te składniki mieszamy. Gdy lekko się połączą, dodajemy jeszcze 4 łyżki słodkiej śmietany oraz dwie i pół szklanki przesianej mąki. Ciasto wyrabiamy, a gdy jest już gładkie przekładamy na tortownicę i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy maślany placek jest gotowy dodajemy na niego gotową masę kajmakową. Teraz czas na przygotowanie masy czekoladowej. W rondelku umieszczamy 200 ml śmietany kremówki i gotujemy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, dodajemy 3 tabliczki gorzkiej czekolady. Całość energicznie mieszamy. Gdy masa się połączy i zgęstnieje wylewamy ją na górę naszego tortu. Na koniec dekorujemy. Tutaj przyda się posypka do tortu w formie perełek.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij