Potrawka z grzybów na 3 sposoby – wybierz coś dla siebie
Dania z grzybów warto jeść. Tym bardziej, że są obłędnie smaczne. Nie warto więc zastanawiać się nad przepisami, wszak zaraz podamy Wam top 3 ciekawe pomysły na potrawki z grzybów. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. Ale nim do tego przejdziemy, przedstawimy Wam zalety jedzenia tych darów lasu.
Dlaczego warto jeść grzyby?
Na temat grzybów narosło już wiele mitów, choćby dotyczących tego, że są niezdrowe. Nic bardziej mylnego, gdyż tych witamin jest sporo. Zacznijmy może od tego, że grzyby są bogate w błonnik i regulują proces trawienia. Zapobiegają też tworzeniu się złogów w jelitach. Grzyby zawierają sporo białka, nawet do 4 %. Mają w sobie także witaminy, takie jak: B1, B2, C i E. Ale to nadal nie wszystkie ich zalety, bo dostarczają spore ilości witaminy D. Są do tego źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi oraz żelaza, selenu i cynku. Trzeba jednak pamiętać, że jeżeli nie macie pojęcia na temat grzybów, to w żadnym przypadku nie możecie ich zbierać samodzielnie. Pamiętajcie, że bardzo łatwo jest się pomylić, a konsekwencje mogą być tragiczne. Zdecydowanie lepiej wejść na stronę sklepu grzybysuszone-sklep.pl i zamówić najlepsze okazy w dobrych cenach.
Przepis nr 1: grzyby i wieprzowina to dobrany zestaw
Nasz pierwszy przepis jest łatwy w przygotowaniu i choć danie nie należy do najlżejszych, jest obłędnie smaczne. Potrzebować będziemy grzyby suszone typu borowiki bądź kurki oraz kilogram szynki wieprzowej. Zacznijmy od grzybów. Namaczamy je na kilka godzin. Po tym czasie odcedzamy z wody i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy już będą lekko podsmażone dodajemy 4 ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Całość znowu smażymy i dodajemy mięso wieprzowe również pokrojone w kostkę (wcześniej należy ją przyprawić solą, pieprzem oraz kminkiem). Gdy i ono się podsmaży, potrawkę podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu przez około dwie godziny. Po tym czasie dodajemy do niej jeszcze łyżkę śmietany i zagęszczamy wodą z mąką. Takie dania można podać zarówno z kluskami, jak i z ryżem czy makaronem. Bez oporu można je jeść nawet przez kilka dni i każdego kolejnego dnia będzie wręcz smakować lepiej.
Przepis nr 2: grzyby i warzywa to świetne połączenie
Tak naprawdę wcale nie trzeba dodawać mięsa do dań, by były one obłędne. Dania jarskie są niewątpliwie wyjątkowo smaczne, ale też bardzo zdrowe. Dziś przedstawimy Wam przepis na właśnie takie danie. Oczywiście na początek należy obrobić nieco suszone grzyby. Rzecz jasna trzeba zalać je wodą. Jednak tym razem wody nie wylewacie, lecz gotujecie w niej grzyby przez około 2 godziny. Po tym czasie smażycie je na rozgrzanej patelni. Dodajemy jeszcze pokrojoną w kostkę cebulę, dwa ząbki czosnku oraz paprykę ( zieloną i czerwoną), cukinię i bakłażan oraz fasolę i kukurydzę bez zalewy. Całość zalewamy warzywnym bulionem i dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Na samym końcu dodajemy dwie łyżki mleka kokosowego oraz łyżkę gęstej śmietany. Takie dania podajemy z brązowym ryżem bądź też ulubioną kaszą. Smak potrawki zachwyci nawet najbardziej wymagających.
Przepis nr 3: grzyby z kurczakiem i ziemniakami
Nasza kolejna potrawka także smakuje obłędnie i znowu jej przygotowanie nie nastręcza wielu problemów. Otóż potrzebować będziemy 2 filety z piersi, które przyprawiamy curry, solą oraz pieprzem i skrapiamy sokiem z limetki. Potrzebować będziemy też suszone grzyby – polecamy kurki (20 dag) oraz ziemniaki. Pierś smażymy na patelni. Gdy już się zarumieni, dodajmy podgotowane wcześniej suszone grzyby (gotujemy je przez dwie godziny bez wcześniejszego namaczania). Grzyby i filety z piersi smażymy aż całość się zarumieni i następnie zalewamy odrobiną wody. dusimy przez godzinę na małym ogniu. Przy czym pamiętajcie, aby po pół godziny dodać do dania pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Na samym końcu gotowania dodajemy jeszcze łyżkę koncentratu. Całość mieszamy i podajemy. Danie jest bardzo aromatyczne i niezwykle smaczne. Oczywiście możecie dodać jeszcze inne dodatki, choćby paprykę czy nawet poszatkowaną kapustę. Możliwości jest wiele i w każdym wydaniu to danie będzie smakowało wyśmienicie.